Rat u Ukrajini: Otvaranje pandorine kutije

”Od kada su ruske trupe na granici sa Ukrajinom i od kada su krenula ratnohuškačka prepucavanja između Bajdena i Putina, uz povremena dobacivanja Zelenskog, delovalo je da se radi o klasičnoj predstavi svojstvenoj teritorijama sa zamrznutim konfliktima, koja bi se  razrešila sitnim ustupcima jednoj ili drugoj strani i u kojoj bi svi značajniji činioci sebe predstavljali kao pobednike, dok bi se u najgorem slučaju završila vojnom intervencijom na spornom delu teritorijie. Ipak, razvoj događaja je otišao preko očekivanijih scenarija. Pred našim očima se odvija konflikt sa ozbiljnim potencijalom da dodatno destabilizuje već poprilično klimav evropski kapitalizam.

Iako je direktna invazija Ukrajine delovala malo verovatno, kapitalistički režimi u krizi poput Putinovog, skloni su povlačenju rizičnih poteza. Rat je samo nastavak tržišne utakmice među nacionalnim vladajućim klasama koristeći nasilna sredstva kada metode mirne tržišne konkurencije i trgovinski ratovi nisu dovoljni da razreše krizu kapitalizma. U Komunističkom manifestu Marks je sumirao:

„Čime buržoazija savlađuje krize? S jedne strane, prisilnim uništavanjem mase proizvodnih snaga; s druge strane, osvajanjem novih tržišta i temeljitom eksploatacijom starih tržišta. Dakle, čime? Time što priprema svestranije i silnije krize, a smanjuje sredstva za sprečavanje kriza.“

Više čitajte na: https://www.crvenakritika.org/kolumne/747-rat-u-ukrajini-otvaranje-pandorine-kutije

Novi broj ”Crvene kritike”

Iz štampe je izašao novi broj Crvene kritike. Broj možete preuzeti kod naših članova u Banjoj Luci, Bosanskoj Dubici, Bosanskom Šamcu, Travniku, Beogradu, Novom Sadu, Somboru, Zrenjaninu, Zagrebu i Ljubljani, ili naručiti primerke putem pošte javljanjem u inboks.
Naslovi ovog broja su:
1. Balkanska kletva? Rat i nacija na prostoru bivše Jugoslavije – Goran Musić
2. Intervju: Zoran Popnovakov, sekretar Sindikata Solidarnost Pošte Srbije (Odbor Novi Sad), autor, urednik bloga i muzički recenzent
3. Dalje ruke od rudarskih života! – Seudin Kovačević
4. Srbija za neradnu nedelju – bar nedeljom budi kući – Uroš Milivojević
5. Rusija: izborna krađa lišava KPRF osvojenih glasova – Oleg Bulaev
6. Komunisti ostvarili veliku pobjedu na austrijskim opštinskim izborima – Emanuel Tomaseli i Mario Vasilikos
7. Fašistički napadi u Grčkoj: omladina i radnici moraju uzvratiti udarac! – Arturo Rodrigez
8. Italija: Za masovni odgovor na fašističku provokaciju!
9. Kina: svi osjete tjeskobu vladajuće klase – Dao Fejđang

Pismo solidarnosti rudarima BiH!

Rudari! Još jedanput radnici su na udaru tranzicione elite. Još jednom kriminalni interesi i sopstvenička politika prebija se preko leđa radnika. Još jedanput oni gledaju kako da sačuvaju svoje pozicije, kako da opravdaju bijedu, kako da opravdaju krizu koju su izazvali. Još jedanput njih nije briga, oni vas guraju da ugrožavate svoje živote svakodnevno, da gladujete i da budete žrtve njihove tajkunske politike. Mi, radni ljudi, koji stvaramo svo bogatstvo u društvu smo zakinuti od blagodeti uživanja u njemu. Usljed pritiska, ucjena i ugnjetavanja kojima nas gazde svakodnevo izlažu, najčešće ćutimo o stvarima koje nas muče. Vi ste podigli glas na nepravdu i naš je zadatak, kao članova jedne radničke organizacije, da jasno iskažemo solidarnost sa vama!

Gazde govore o višku radne snage, smanjivanju plata, nemogućnosti da se one isplate, o potrebi da se ukinu dodatni troškovi zdravstvene zaštitne. Za radnika ove mjere znače ukidanje iole pristojnog života i bacanje u bijedu. Sva dugovanja koja su gospoda nagomilala doći će na naplatu iz radničkog džepa. Trebamo se zapitati kako je moguće da se ovako nešto dešava, kako je moguće da se široke radničke mase bace u dugovanja i pored toga što su oni ti koji svakodnevno proizvode vrijednost? Mi imamo tridesetogodišnje iskustvo ove eksploatacije. Prelivanje bogatstva u privatne džepove se vršila otkazima, stečajem i privatizacijom! To je politika tajkunsko-političke elite, to je politika kapitalizma!

Mi smo pročitali vaše zahtjeve i svim srcem smo uz vas! Mi smo pročitali vašu inicijativu da se izađe na protest ispred zgrade vlade FBiH i apsolutno je podržavamo! I upravo ovdje treba da nam bude jasno da borba radnika, borba vas rudara, nije samo borba za neisplaćene plate, nego je to borba protiv ovakve politike, protiv ovakve ekonomske obespravljenosti. Kristalno nam je jasno da buržujske političke stranke nisu uz radničku klasu osim kada mogu od radnika izvući koristi za svoju kampanju čiji je krajnji rezultat ponovno ugnjetavanja. Ovo što se dešava vama dešavalo se željezničarima RS, koji su bili na velikom udaru od strane vladajuće gospode. Ovo je jasan primjer da mi dijelimo iste interese, i da radnici BiH moraju stajati zajedno u solidarnosti protiv napada gazda i njihove države, protiv svih napada politike koja dijeli radnike BiH i pokušava ih predstaviti kao etničke subjekte koji imaju suprotne interese.

Savez komunista Bosne i Hercegovine i Marksistička organizacija Crveni jesu organizacije omladine i radnika, i nećemo odstupati od odbrane interesa jedine progresivne klase koja ovo društvo drži na svojim leđima, te s tim želimo da vam iskažemo našu punu solidarnost i apelujemo da ne odustaje te od vaše pravedne borbe koja je u interesu svih nas! Stoga budite sigurni da ćemo iskoristiti naše skromne snage kako bi proširili vijest o vašoj borbi među našim simpatizerima i čitaocima. Takođe, ne ustručavajte se da nam kažete na koji vam još način možemo pomoći u ovim teškim trenucima.


Do pobjede!

Novi broj ”Crvene kritike”

Iz štampe je izašao novi broj radničkih novina ”Crvena kritika”.
Broj možete preuzeti kod naših članova u Banjoj Luci, Bosanskoj Dubici, Bosanskom Šamcu, Travniku, Beogradu, Novom Sadu, Somboru, Zrenjaninu i Zagrebu, ili naručiti primjerke putem pošte javljanjem u inboks. Solidarna donacija po primjerku iznosi 2 KM, 100 dinara ili 10 kuna. U ovom broju možete naći:

1. ”Bonapartistička diktatura Aleksandra Vučića”, Zvonko Dan
2. Uspon marksizma širom svijeta: kongres Internacionalne marksističke tendencije 2021
3. ”Slovenija: Na dnevnom redu je zaoštravanje klasne borbe”, Nikola Slavevski
4. ”Mit o Džou Bajdenu: 8 razotkrivenih laži”, Džo Atard
5. ”Svemirska trka milijardera: egomanija i parazitizam kosmičkih razmjera”, Oliver Braderton
6. ”Ekomanipulacija i održiva investicija: Zašto kapitalizam ne može riješiti klimatsku krizu?”, Helena Nikolson
7. Betoven: čovek, kompozitor, revolucionar (IV dio)

Dodikov put u NATO

Od svih balkanskih država nastalih raspadom Jugoslavije, Bosna i Hercegovina je zasigurno najprepoznatljiviji simbol političke nestabilnosti. Od kraja rata, dejtonsko ustrojstvo države je generator mnogih političkih trvenja između tri tajkunske elite koje upravljaju bosanskohrecegovačkim društvom.

Posebno je tragična pozicija Socijaldemokratske partije BiH koja sebe proglašava jedinom lijevom opcijom na političkoj sceni, a u isto vrijeme podržava iste ekonomske mjere kao i sve desne partije, uključujući i punu podršku NATO putu Bosne i Hercegovine.

Obični radni narod Bosne i Hercegovine nema nikakve koristi od NATO pakta. Međutim, među bošnjačkim i hrvatskim narodom postoji osjećaj kako je NATO pomogao tokom rata i zaustavio agresiju JNA. Takve iluzije treba razbijati jer NATO ne podržava male narode iz humanističkih razloga, već samo iz profitnog i geopolitičkog interesa u datom trenutku. Tako je i NATO krajem rata u BiH stao na jednu stranu kako bi napravio dejtonsku podjelu zemlje i održao poslijeratne tenzije i podjeljenost radnog naroda.

Jedina politička opcija koja može dati istinski antiimperijalistički otpor je revolucionarna partija radničke klase. Takva partija se ne bi protivila samo šovinizmima i tajkunskim politikama lokalnih vladajućih klasa, već bi bila protiv i kolonijalne okupacije balkanskih zemalja od strane imperijalističkih sila, u prvom redu članica EU i NATO-a i njihovih saveznika, Saudijske Arabije, Emirata, Južne Koreje i kao i njihovih imperijalističkih rivala, poput Kine i Rusije, koji takođe učestvuju u brutalnoj otimačini naših resursa, naše industrije i našeg poljoprivrednog zemljišta. Samo takva partija može ujediniti bosanskohercegovački i balkanski radni narod u zajedničkoj borbi protjerivanja NATO kolonizatora sa Balkana i njhovih domaćih slugana kao što su Izetbegović, Čović, Komšić , Dodik i ostali tajkunski političari.

Čitajte više na https://www.crvenakritika.org/politika/640-dodikov-put-u-nato

Uspon marksizma širom svijeta: kongres Internacionalne marksističke tendencije 2021.

Između 24. i 27. jula, preko 2800 marksista i marksistkinja iz preko 50 zemalja širom svijeta, okupili su se na Svjetskom kongresu Internacionalne marksističke tendencije (IMT). Ovaj kongres je prvobitno bio zakazan za 2020. godinu, ali je pomjeren zbog pandemije korona virusa.

Umjesto da se kongres održi uživo, uslovljen pandemijom održan je onlajn – ali prednost toga je što su po prvi put hiljade drugova i drugarica imali mogućnost učešća. Atmosfera je odisala entuzijazmom i samopouzdanjem. Kroz četiri dana trajanja kongresa stvorio se osjećaj čvrste povezanosti u jednu internacionalnu revolucionarnu organizaciju, uprkos udaljenosti koja nas razdvaja.

Prisutni su bili drugovi iz: Argentine, Australije, Austrije, Bangladeša, Belgije, Bolivije, Brazila, Britanije, Kanade, Čilea, El Salvadora, Gvatemale, Kostarike, Hondurasa, Kolumbije, Čehoslovačke, Danske, Holandije, Francuske, Njemačke, Gruzije, Grčke, Haitija, Mađarske, Indije, Indonezije, Irske, Italije, Liberije, Mauritanije, Meksika, Maroka, Mijanmara, Nepala, Nigerije, Norveške, Pakistana, Perua, Poljske, Portugala, Rusije, Južne Afrike, Španije, Šri Lanke, Sudana, Švedske, Švajcarske, Tajvana, SAD, Venecuele i Jugoslavije.

Čitajte više na https://www.crvenakritika.org/politika/695-uspon-marksizma-sirom-svijeta-kongres-internacionalne-marksisticke-tendencije-2021

Izbjeglice na balkanskoj ruti: put ka boljem životu popločan ksenofobijom

U poslednjh nekoliko godina usljed zaoštravanja krize kapitalizma na globalnom nivou, veliki talas izbjeglica iz Afrike, Bliskog Istoka i Centralne Azije krenuo je ka Zapadnoj Evropi u nadi da će pronaći bolje uslove materijalne egzistencije. Zemlje iz kojih izbjeglice dolaze jesu žrtve imperijalističke dominacije putem koje se vrši masovna eksploatacija radne snage i resursa, a materijalna egzistencija velike većine ljudi popraćena je dubokom neimaštinom i ratovima.

To nagomilavanje istorijskih protivriječnosti danas kapitalizmu dolazi na naplatu i on pokazuje da  se ne može nositi sa svim elementima materijalne bijede koju konstantno generiše. Čak i najrazvijenije buržoaske zemlje, poput Njemačke, koje su se u prethodnom periodu otvorile  da prime jedan broj migranata koje će iskoristiti kao jeftinu radnu snagu, ne žele više primati nove talase izbjeglica. No, ljudi iz manje razvijenih dijelova svijeta ipak pronalaze načine da se probiju ka boljem životu.

Čitajte više na https://www.crvenakritika.org/politika/692-izbjeglice-na-balkanskoj-ruti-put-ka-boljem-zivotu-poplocan-ksenofobijom

Povratak revolucionarnog nasljeđa Roze Luksemburg

Kako bismo proslavili 150. rođendan Roze Luksemburg, objavljujemo dio uvoda Revolucionarne baštine Roze Luksemburg, nove knjige koja analizira život i ideje ove velike marksističke revolucionarke.

Roza Luksemburg je rođena 05. marta 1871. Slučajno je to bila ista godina kada su radnici Pariza ustali i osnovali Parišku komunu: prvi pokušaj radničke klase da preuzme vlast. Euforija koja je stvorila Komunu bila je kratkotrajna. Nakon par mjeseci vladajuća klasa je srušila Parišku revoluciju u kontrarevolucionarnom paklu krvi i metaka. U la semaine sanglante (“krvava sedmica”) koja je uslijedila nakon uništenja, ubijeno je 30 000 radnika.

Skoro 50 godina kasnije, 1919. godine i sama Roza je ubijena u njemačkoj kontrarevoluciji koja je srušila ustanak njemačkih radnika. Njen se život poklopio sa buđenjem radničke klase u Evropi i bio je neodvojiv od klasne borbe. Nije bila puki posmatrač svjetskih istorijskih događaja sa kojima se poklapao njen život: Prvog svjetskog rata, Ruske revolucije 1917. i Njemačke revolucije 1918. godine.

Umjesto toga, bila je aktivni učesnik u pokušaju da promijeni tok ljudske istorije. Prema sopstvenim riječima, Roza je vidjela da je čovječanstvo suočeno sa izborom između varvarstva i socijalizma. Bacila se u borbu kako bi osigurala da socijalizam pobijedi. Borila se do posljednjeg daha za svjetsku socijalističku revoluciju.

Čitajte više na https://www.crvenakritika.org/istorija/694-povratak-revolucionarnog-nasljeda-roze-luksemburg