Rat u Ukrajini: Otvaranje pandorine kutije

”Od kada su ruske trupe na granici sa Ukrajinom i od kada su krenula ratnohuškačka prepucavanja između Bajdena i Putina, uz povremena dobacivanja Zelenskog, delovalo je da se radi o klasičnoj predstavi svojstvenoj teritorijama sa zamrznutim konfliktima, koja bi se  razrešila sitnim ustupcima jednoj ili drugoj strani i u kojoj bi svi značajniji činioci sebe predstavljali kao pobednike, dok bi se u najgorem slučaju završila vojnom intervencijom na spornom delu teritorijie. Ipak, razvoj događaja je otišao preko očekivanijih scenarija. Pred našim očima se odvija konflikt sa ozbiljnim potencijalom da dodatno destabilizuje već poprilično klimav evropski kapitalizam.

Iako je direktna invazija Ukrajine delovala malo verovatno, kapitalistički režimi u krizi poput Putinovog, skloni su povlačenju rizičnih poteza. Rat je samo nastavak tržišne utakmice među nacionalnim vladajućim klasama koristeći nasilna sredstva kada metode mirne tržišne konkurencije i trgovinski ratovi nisu dovoljni da razreše krizu kapitalizma. U Komunističkom manifestu Marks je sumirao:

„Čime buržoazija savlađuje krize? S jedne strane, prisilnim uništavanjem mase proizvodnih snaga; s druge strane, osvajanjem novih tržišta i temeljitom eksploatacijom starih tržišta. Dakle, čime? Time što priprema svestranije i silnije krize, a smanjuje sredstva za sprečavanje kriza.“

Više čitajte na: https://www.crvenakritika.org/kolumne/747-rat-u-ukrajini-otvaranje-pandorine-kutije

%d blogeri kao ovaj: