Dodikov put u NATO

Od svih balkanskih država nastalih raspadom Jugoslavije, Bosna i Hercegovina je zasigurno najprepoznatljiviji simbol političke nestabilnosti. Od kraja rata, dejtonsko ustrojstvo države je generator mnogih političkih trvenja između tri tajkunske elite koje upravljaju bosanskohrecegovačkim društvom.

Posebno je tragična pozicija Socijaldemokratske partije BiH koja sebe proglašava jedinom lijevom opcijom na političkoj sceni, a u isto vrijeme podržava iste ekonomske mjere kao i sve desne partije, uključujući i punu podršku NATO putu Bosne i Hercegovine.

Obični radni narod Bosne i Hercegovine nema nikakve koristi od NATO pakta. Međutim, među bošnjačkim i hrvatskim narodom postoji osjećaj kako je NATO pomogao tokom rata i zaustavio agresiju JNA. Takve iluzije treba razbijati jer NATO ne podržava male narode iz humanističkih razloga, već samo iz profitnog i geopolitičkog interesa u datom trenutku. Tako je i NATO krajem rata u BiH stao na jednu stranu kako bi napravio dejtonsku podjelu zemlje i održao poslijeratne tenzije i podjeljenost radnog naroda.

Jedina politička opcija koja može dati istinski antiimperijalistički otpor je revolucionarna partija radničke klase. Takva partija se ne bi protivila samo šovinizmima i tajkunskim politikama lokalnih vladajućih klasa, već bi bila protiv i kolonijalne okupacije balkanskih zemalja od strane imperijalističkih sila, u prvom redu članica EU i NATO-a i njihovih saveznika, Saudijske Arabije, Emirata, Južne Koreje i kao i njihovih imperijalističkih rivala, poput Kine i Rusije, koji takođe učestvuju u brutalnoj otimačini naših resursa, naše industrije i našeg poljoprivrednog zemljišta. Samo takva partija može ujediniti bosanskohercegovački i balkanski radni narod u zajedničkoj borbi protjerivanja NATO kolonizatora sa Balkana i njhovih domaćih slugana kao što su Izetbegović, Čović, Komšić , Dodik i ostali tajkunski političari.

Čitajte više na https://www.crvenakritika.org/politika/640-dodikov-put-u-nato

%d blogeri kao ovaj: