Povratak revolucionarnog nasljeđa Roze Luksemburg

Kako bismo proslavili 150. rođendan Roze Luksemburg, objavljujemo dio uvoda Revolucionarne baštine Roze Luksemburg, nove knjige koja analizira život i ideje ove velike marksističke revolucionarke.

Roza Luksemburg je rođena 05. marta 1871. Slučajno je to bila ista godina kada su radnici Pariza ustali i osnovali Parišku komunu: prvi pokušaj radničke klase da preuzme vlast. Euforija koja je stvorila Komunu bila je kratkotrajna. Nakon par mjeseci vladajuća klasa je srušila Parišku revoluciju u kontrarevolucionarnom paklu krvi i metaka. U la semaine sanglante (“krvava sedmica”) koja je uslijedila nakon uništenja, ubijeno je 30 000 radnika.

Skoro 50 godina kasnije, 1919. godine i sama Roza je ubijena u njemačkoj kontrarevoluciji koja je srušila ustanak njemačkih radnika. Njen se život poklopio sa buđenjem radničke klase u Evropi i bio je neodvojiv od klasne borbe. Nije bila puki posmatrač svjetskih istorijskih događaja sa kojima se poklapao njen život: Prvog svjetskog rata, Ruske revolucije 1917. i Njemačke revolucije 1918. godine.

Umjesto toga, bila je aktivni učesnik u pokušaju da promijeni tok ljudske istorije. Prema sopstvenim riječima, Roza je vidjela da je čovječanstvo suočeno sa izborom između varvarstva i socijalizma. Bacila se u borbu kako bi osigurala da socijalizam pobijedi. Borila se do posljednjeg daha za svjetsku socijalističku revoluciju.

Čitajte više na https://www.crvenakritika.org/istorija/694-povratak-revolucionarnog-nasljeda-roze-luksemburg

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: